În lumină: La Hougue Bie, le Dolmen du Mont Ube

17 apr.

20160702_121745

Te gandesti ca, in calatorie prin Jersey, sa sari aceste doua obiective. Eu zic sa nu.

Ai putea sa vizitezi asemenea salase ghiftuit si frumos imbracat, dar e mai bine sa te pregatesti, ca sa-i intalnesti pe locatarii trecuti. Pentru asta e nevoie sa stai o vreme nemancat si dezbracat, afara, nu intr-un apartament, ba chiar sa te zgarii putin in spinii unui tufis. Eventual sa si pierzi pe cineva drag. Dupa toate astea, esti gata sa intri in la Hougue Bie si in dolmenul de la Mont Ube.

Singur? Cred ti-ar fi mai usor fara insotitori. Un camarad modern ti-ar ingreuna sarcina: sa-i revezi pe oamenii din neolitic.

20170416_003615 - Banknote B

Am trecut mai intai pe la Hougue Bie, movila de pe bancnota. Am spus bine – lira de Jersey are tiparit pe spatele reginei Elisabeta situl Hougue Bie. Este, de fapt, o editie speciala, locala, a lirei sterline. La Hougue Bie isi merita bancnota; este un loc mai mult decat impresionant, chiar daca nu bagi in seama cele doua capele de deasupra, sandvişul temporal.

out

La Hougue Bie e simplu de ajuns – se lauda cu propria statie de autobuz. Cu dolmenul Mont Ube mi-a fost mult mai greu. Am bajbait. Prin santiere si prin desisuri; pentru numele lui D-zeu, practic dolmenul Mont Ube se afla in curtea cuiva si simultan in padure! Era sa abandonez, aruncand harta dupa harta care se jurau ca am ajuns.

20160628_133718

Dar iata-l:

20160628_132404

Si odata ce te afli inauntru, istoria incepe sa-si faca efectul. Iti gasesti un locsor unde sa te asezi, faci abstractie de excavatorul japonez de la cativa pasi (din fericire nu misca) si lasi piatra sa te hipnotizeze, textura ei sa-ti impanzeasca ochiul. Si-atunci ii simti cu tine pe oamenii in piei si blanuri (si nu, nu sunt niste bogatasi rusi contemporani), sunt fiintele acelea foarte vechi de dinaintea ta, care dardaie aici sau plang, sau insira margele ori se joaca cu focul, sau, in capela asta, pur si simplu sed si se gandesc la oameni si mai vechi decat ei. Inmormantati aici sau cu oasele pierdute.

Stai putin cu prietenii din neolitic si realizeaza ca acestea sunt pietrele dintre care ne-am ridicat.

20160628_132620

Cand te vei hotari se te desprinzi de neolitic si sa pleci, 10 000 de ani mai tarziu, nu-ti uita totusi cutitul de fildes. E inca folositor.

coutelas

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: