Toate drepturile lui Doru Stoica

19 Mar

Eu inca nu am scapat dintre bariere, de pe sine. Mai aveam de studiat.

Si imi este dificil sa triez, sa aleg sa va arat doar unele compartimente sau vagoane ale cartii. Textul cartii merita citat in intregime.

As putea sa insist asupra soferului de autobuz condus din umbra de nevasta; sau asupra Documentarului despre pasarea-gradinar argintie, uratica:

De ouat se pare ca oua, biata creatura.

Din ouale astea ies pui. Bineinteles ca nu din toate. Selectia naturala functioneaza perfect si ouale care seamana cat de cat a oua plesnesc in cateva zile. Din ele ies cativa gandaci de bucatarie doar, slabi si prapaditi, care se tarasc cu greu spre cea mai apropiata cantina muncitoreasca australiana.

Trebuie mentionat si ziarul:

Am pus deoparte banii de popice pe luna in curs si am infiintat un ziar, avea tot ce trebuie gazeta noastra improvizata, incepand cu editorialele necrutatoare, tunand si fulgerand impotriva Getei, […] si cu toate cele ce mai puteau fi ingramadite in paginile de format mare, care abia incapeau in cutiile postale ale abonatilor nostri, toti oameni rabdatori, invatati sa astepte luni in sir sosirea pensiilor si copiilor.

Apoi ziua standard a lui Doru Stoica:

La fiecare etaj suvoiul uvrierilor se mai ingroasa cu cativa prapaditi, ca un intestin suprasolicitat […] calc pe mutre, pe sute de mutre, […] etajul unu, […] usa firmei scartaie, paraie, ghiortaie, intestinul uniform indesat se goleste vesel, defecatie relaxanta a cladirii, ce bine e, spune ea, cladirea […] ramanem in statia de autobuz, ne inghesuim unii in altii, Demiurgul ne numara, doi, patru, optispe, saizeci, prea putini pentru un accident pe cinste, o las pe maine, zice el.

Trec pe langa universitate, un cos cu fructe se rastoarna, caise rozalii se rostogolesc pe langa mine, coapte si parfumate, au picioare lungi si drepte, doi ardei tineri ranjesc si pipaie caisele.

Doru nu cred ca poate sa scrie povestiri usurele.

Ar fi cazul sa se ofere tinerilor scriitori aceasta carte odata cu pixurile si topul de hartie, in sensul ca mi se pare esential acest manual compact, manual de scris, pornind de la care, oricat ai dilua, inca ar mai fi bine.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: