Toaleta rapida (45 de minute – o ora)

23 Oct

De data aceasta am sa fur un articol BBC cu totul. Merita (si imi asum talharia). Il adaptez un pic, il fac sa sune pe placul meu, fara sa ii alterez esenta.

Cu ocazia unui accident in apele Noii Zeelande, rezulta din nou poluare, ce altceva? Sa ignoram acum vinovata, ambarcatiunea cu petrol Rena, care sta pe-o parte si isi varsa putin cate putin continutul, si sa facem un instructaj rapid privind duşarea pinguinilor care se nimeresc sa locuiasca in vecinatate.

Creatura porneste din starea:

si ce ne dorim este sa evitam finalul de tip:

Intai si-ntai, pinguinii trebuie sa se simta in largul lor. Cei mai multi sunt tinuti la odihna peste noapte, caci toata treaba asta e foarte stressanta, iar ei trebuie sa-si adune puterile.

Apoi pasarile sunt aduse in camera de curatare si sunt asezate pe o masa.

In mod normal, se foloseste detergent pentru a curata salbaticiuni prinse in pete de ulei sau petrol. Numai ca petrolul scurs din Rena este foarte vascos, asa ca vom clati intai pasarile cu ulei canola (de rapita), din cel vandut in supermarketuri ca ulei de gatit. Etapa asta ajuta la diluarea petrolului si astfel vietatile scapa de partea cea mai vascoasa.

Apoi pinguinul este spalat de mai multe ori in bazine de 25 de litri, in apa la 41 de grade Celsius, ca sa se potriveasca cu temperatura corpului pasarii. In bazine s-au turnat cate 100 ml de detergent de vase de cea mai buna calitate.

Schimbam apa de patru sau cinci ori. Un medic veterinar tine pinguinul, in timp ce altul freaca – pentru zonele delicate avem periute de dinti.

Cand petrolul s-a dat dus, clatim pasarea pentru ultima oara si verificam daca nu am ratat vreun loc in care sa se ascunda poluantul.

Dureaza cam 45 de minute sau chiar o ora de fiecare pinguin, asa ca venim odihniti.

In sfarsit, pasarile sunt duse intr-o camera curata si puse la uscat sub radiatoare si foenuri.

Aceasta ultima camera este curata luna, fara urme de petrol. Niciun individ care s-a atins de petrol nu are voie sa calce aici.

Asa ajungem la starea dorita:

Odata curatate si uscate, vietatile sunt tinute intr-un bazin mare pana cand simtim ca sunt in stare sa plece pe picioarele lor si sa se descurce. In plus, inotul in apa curata le primeneste aspectul penelor.

Astfel ajungem intr-o situatie si mai buna:

In tura mea – ne era ingaduit sa lucram doar opt ore – am ajutat sa fie curatati trei pinguini.

Eu am fost trimisa acasa, dar altii se pregateau sa continue.

La momentul acela erau la centru sase pinguini murdari – initial sapte, dar unul a murit inainte sa apuce sa paseasca in camera de curatare -, sapte pinguini curati, o foca curata si doi cormorani curati. De atunci insa au mai sosit pinguini si foci murdare.

Voluntari croseteaza pulovarase pentru pasari sau curata plajele, eventual cu lingurita.

Costamare Shipping Inc isi cere scuze pentru neplaceri, dar noi nu mai vrem sa auzim de ea, sincer.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: