Secrete Tenerife

16 Iun

Tenerife nu are practic secrete, poate pentru ca nu le merita – s-a expus prea de tot, iar acum numai gura este de ea. Gran Canaria, insula cu care rivalizeaza de mult in arhipelag, o intrece cu usurinta si fara sa se zbata. Trufia si pretentiile insulei Tenerife se bazeaza pe faptul ca aici au rezistat mai mult bastinasii guanche cand au sosit spaniolii, au avut capetenii mai bataioase; unele hoteluri le-au luat numele (Pelinor s.a.) si le poarta astazi cu oarecare ingamfare. In zilele noastre, toti marii conducatori guanche pot fi gasiti pietrificati in piata din fata bazilicii Nuestra Señora de la Candelaria.

Numele de localitate cu care sa-ti impresionezi amicii la intoarcerea din insula: Tacoronte.

E posibil sa incepeti sa priviti insula printr-un geam al autogarii centrale din Santa Cruz. Ca sa ajungeti din capitala la poalele muntelui care apare in figura, socotiti 4 ore. Iata o prima conversie spatiu – timp, chiar daca usor debila si inexacta; nu oricare 4 ore sunt bune pentru a face drumul de care spuneam. Asta demonstreaza o data pentru totdeauna ca o insula nu este precum un oras: cel mai greu este sa ajungi in centru, spre deosebire de downtown.

Suntem duminica in luna februarie, langa o linie de tramvai de pe Avenida Bravo Murillo. Si nu ne deranjeaza nimeni si nimic.

Cel mai inalt bloc de locuinte de pe insula exagereaza.

Ca sa se incadreze in peisaj la bulevard, o cladire fara etaj are nevoie de cateva etaje false, macar de fatada, pentru a primi acordul primariei.

Nu o hala de productie a unei uzine, ci TEA – Tenerife Espacio de las Artes, sala de expozitii. Este aproape de cea mai mare piata de zarzavaturi de pe insula.

Aceasta nava Goa’uld, dupa ce a aterizat langa Plaza del Castillo Negro, s-a deghizat in Auditorio de Tenerife – sala de concerte.

Castillo de San Juan Bautista este printre cele mai mici castele din lume si abia te poti fotografia cu el in fundal.

Plaza de Espana are un bazin tip antena de satelit; senzatia oferita noaptea este dintre cele mai stranii, cum ca, pe masura ce te apropii, te-ai putea scufunda intr-o oglinda.

Teatrul Guimera – masca sculptata este indicativa, dar abia se deosebeste din anumite unghiuri, pare mai degraba o usa a cladirii, prin care o faţă (mare, ce-i drept) priveste afara. Angel Guimera a fost un dramaturg canarez, de fapt canaro-catalan, si, la moartea lui, a intrerupt lipsa de inspiratie locala – cetatenilor din Santa Cruz nu le venea nicio idee cum sa isi boteze teatrul.

De departe cea mai „livable” zona a insulei – Plaza del Principe. Am trecut-o si pe lista mea personala de locuri unde as putea trai mult si bine.

San Cristobal de la Laguna nu trebuie neglijat. Intr-o strada pietonala cu totul si cu totul deosebita (a se nota: Calle Obispo Rey Redondo) dau anumite case cu curti interioare superbe.

Ei bine, iata caminul universitatii din La Laguna.

Plaja Las Teresitas (artificiala) este protejata de alunecarile de teren si caderile de stanci cu foarte multe garduri si plase. Muntelui nu-i place plaja?

In Orotava se arata splendidul liceu Taoro. La cat de bine arata, bineinteles ca nu mai este de mult liceu, ci restaurant. GLOSAR SOC: Falanster*. „Liceul” Taoro a fost falanster!

A se sta in vacanta in Puerto Cruz, in niciun caz in statiunile total artificiale din sud.

Regret, nu-mi amintesc daca aceasta poza a fost facuta pe Las Teresitas sau pe plaja Troia. Cred totusi ca ne aflam in Playa de las Americas, deci la Troia; dincolo de dig nu mai este atat de frumos si linistit.

La diguri, Atlanticul isi arata muschii, ne scuipa si ne aduce aminte ca el nu este Marea Neagra sau Mediterana.

Carasei si crapi koi in Loro Parque, asteptand neobositi vizitatorii, pentru a se numara reciproc.

Sunt varfurile de cort-plasa de deasupra unei noi atractii a parcului papagalilor – zona pentru plimbari prin copaci.

Asadar, pe coasta atlantica, la marginea orasului Candelaria, unde capeteniile guanche impietrite privesc piata si biserica fara sa se plictiseasca.

Unul dintre cele mai impresionante locuri de pe insula Tenerife; se spune ca aici a si venit in vizita Fecioara, de peste ape, plutind in aer. O statuie a ei a fost atat de dorita, incat locuitori ai arhipelagului si-au tot furat-o intre ei.

Sper sa nu sar calul cand va spun ca in imbracamintea fecioarei sculptate s-a gasit text imposibil de tradus, in ciuda tuturor incercarilor. S-a polemizat mult daca aparitia de pe coasta Candelariei a fost a Fecioarei Maria, a zeitei guanche Chaxiraxi sau a unui soi de craiasa a apelor, de importanta mai mica.

Aceasta pietricica deosebita ne-a asteptat, pe mine si pe iubita mea, pe coasta insulei, in dreptul localitatii Candelaria. Ca fapt divers: imediat ce am luat loc pe o banca din piata Patrona de Canarias, cu fata spre ocean, din valuri a aparut o sticla mare fara eticheta.

* Asadar, falansterul. Falansterul era templul unei comunitati socialiste ideale, cooperativa de vis, atelierul unde cetatenii ar fi trebuit sa vina si sa produca, din placere, diverse bunuri. De exemplu, daca il aud pe un bun vecin ca i-ar trebui un ceas, ar fi frumos din partea mea sa imi rezerv niste timp, cateva ore intr-o seara, in care sa trec pe la atelierul cooperativei si sa ii incropesc unul.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: