Dégénération réussi

27 iul.

Discursul lui Hitler, tinut la inaugurarea Haus der Deutschen Kunst in anul 1937, ataca „obscenitatile” artei avangardiste si interzicea oricarui pictor folosirea culorilor pe care ochiul „normal” nu le poate percepe in natura. S-au organizat doua expozitii pentru a face diferenta dintre asa-numita mareata arta germana si „arta degenerata”.

Problema a constat in faptul ca expozitia „degeneratilor” a avut un succes mult mai mare, atragand doua milioane de vizitatori, de cinci ori mai multi decat cealalta expozitie. Ca urmare, multe dintre aceste picturi, printre care lucrari semnate Kandinsky, Mondrian, Kokoschka si Chagall, au fost ascunse sau vandute peste hotare pentru importante sume in valuta.

Exista un muzeu Chagall la Nisa, muzeul „mesajului biblic”, si l-am vizitat. Recunosc ca mi-am petrecut mai mult timp in gradina muzeului decat inauntru, probabil fiindca ma pregateam sufleteste sa urc dealul pana la muzeul Matisse. Indubitabil, ma aflam in transa turistului care vrea sa bifeze.

In subsol: Acum cateva zile, in Germania, la Love Parade, s-au calcat in picioare. 21 de insi au decedat, iar 510 au fost raniti. Asemenea incidente sunt mult mai rare in muzee.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: