Vampirism Au2O3

11 Iul

Nu privesc cu ochi buni excesul de produse pe baza de vampiri. Sa zicem ca daca in urma cu ceva vreme mi-ar fi fost pusa celebra intrebare „Va plac mușcatele?”, as fi raspuns da, sigur. Acum insa as vrea sa fie lasate putin in pace, sa se amane alte muscaturi. Desigur, se poate scrie oricand despre orice, chiar despre acelasi lucru la nesfarsit, biciuindu-l, practic, dar cu prudenta si cu stil. Ma enervasem sa vad cum insusi Carlos Fuentes pune in 2003 intr-o culegere o povestire intitulata Vlad. Sa ghicim despre ce este, daca are vreun rost, numai ca, din partea unui maestru, salvarea vine prin detalii, si-atunci Vlad este un text despre licentiatul in spaime Zurinaga si despre relatia dintre copilele Magda si Minea, si despre veveritele vii pe care le tin la pubis (Fuentes e cel care socheaza, nu eu).

Aceasta insemnare are titlul pe care il are nu fiindca din vampirism s-ar face zilele astea averi in librarii si cinematografe, desi chiar asta se intampla, Vampirismus fiind aur curat, cu pretul pe kilogram in scadere, dar totusi aur. Nu, eu ma gandeam la altceva, si s-ar putea sa scriu in proza despre asta. Ce-ar fi ca intr-o alta lume, oamenii sa aiba in sange aur in locul fierului, iar aurul sa se gaseasca acolo si numai acolo. Industria fina, electronica si medicina sa aiba necesarul de aur pe care stim ca-l au. Dar nimeni nu poate fi fortat sa doneze sange. Si-atunci ce-a mai ramas de facut?, cand unii cetateni chiar viseaza sa isi gaseasca vecinul mort intr-o balta cafenie, aurie, si poarta la ei ac si pungute pentru orice eventualitate, pungute in care sa stranga orice strop prelins de pe degetul unei croitorese neatente, iar orice coleg care se respecta pune intrebari cat se poate de indiscrete colegelor femei si le pandeste menstruatia cu paharul etc.

Patronatul fabricilor producatoare de placi de calculator, dar si conducerea bancilor sa aiba anumite asteptari de la angajatii loiali – sa se intepe.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: