Manifest Julio

3 Iul

Incepusem sa disper un pic inainte sa dau peste Lucas. Nu-mi gaseam cor si nici preot cu o biblie mititica dar buna pentru sufletul meu. Acum imi pot incropi manifest, decupand din Lucas si discutiile partizane.

[…]militanţii din lumea neliterară se vor adresa cu multă amabilitate militanţilor din lumea literară şi le vor pune pentru a nu ştiu câta oară problema mesajului, a conţinutului inteligibil pentru un număr cât mai mare de cititori.

– Ceea ce îi cereţi voi

poetului

scriitorului         povestitorului

romancierului

este să renunţe la orice anticipare şi să se instaleze hic et nunc pentru ca mesajul lui să nu depăşească sferele semantice, sintactice, cognitive, parametrice ale omului obişnuit. Hmmm. Cu alte cuvinte, să se abţină să exploreze dincolo de ceea ce a fost deja explorat sau să exploreze explicând ceea ce explorează, pentru ca orice explorare să se integreze explorărilor deja efectuate. Am să vă spun în mare taină că bine ar fi dacă s-ar putea să ne oprim din alergat şi totodată să avansăm. Imaginaţia nu cunoaşte alte limite decât cele ale cuvântului însuşi, limbajul şi inovaţia sunt duşmani ca fraţii, iar din lupta dintre ei se naşte literatura, indicibilul căutându-şi cuvântul.

– Aşa o fi, spune unul, dar faţă de con­junctura istorică scriitorul şi artistul care nu sunt pur Turndefildeş au datoria, as­cultă la mine, datoria de a-şi proiecta mesajul la un nivel de maximă receptare.

Am crezut întotdeauna, observă Lucas cu modestie, că scriitorii la care faci aluzie sunt majoritatea, motiv pentru care mă surprinde încăpăţânarea asta de a transforma o majoritate în unanimitate. Pe cine deranjează experienţele să spunem extreme şi ca atare dificile (şi ţin să subliniez că sunt dificile în primul rând pentru scriitor, şi doar după aceea pentru public)?

– Ceea ce este clar e de obicei greu de obţinut, drept pentru care ceea ce este greu tinde să devină o stratagemă pentru a disimula dificultate a de a fi pe înţelesul tuturor. (Ovaţii prelungite.)

– Nimeni nu va putea, cu excepţia poetului, şi nici el întotdeauna, să intre în arena paginii albe, unde totul se joacă în misterul unor legi neştiute. Dar eu aspir la supri­marea acestei divergenţe care ne afectează pe toţi şi iată de ce pactul ar consta în aceea ca şi voi, şi noi să abandonăm în acelaşi timp poziţiile cele mai extreme, în aşa fel încât contactul cu semenii noştri să fie cel mai strâns cu putinţă. Dacă noi renun­ţăm la creaţia verbală la nivelul ei cel mai vertiginos şi mai rarefiat, renunţaţi şi voi la ştiinţă şi tehnologie în formele lor cele mai vertiginoase şi mai rarefiate, cum ar fi, de exemplu, calculatoarele sau avioanele cu reacţie.

– E ţicnit de-a binelea, zice unul cu ochelari.

– Hai, fiţi buni şi acceptaţi. Noi vom scrie mai simplu (aşa vine vorba, pentru că în realitate nu se va putea), iar voi renunţaţi la televizor (ceea ce nu veţi putea nici voi). Noi vom încerca să obţinem ceea ce e direct comunicabil, iar voi renunţaţi la maşini şi la tractoare şi puneţi mâna pe sapă ca să cultivaţi cartofii. Vă daţi seama ce ar însemna această dublă întoarcere la simplitate, la ceea ce pricepe tot omul?

– Propun să fie aruncat imediat pe fe­reastră, dacă sunteţi cu toţii de acord… spune un tovarăş care a ales soluţia râsului în hohote.

– Votez împotrivă, spune Lucas înşfăcând imediat berea.

Iar eu sunt pentru Art Nouveau* in scris.

Ma las pe seama unui tribunal pe care l-am ales, caci Julio nu este singurul care mi-ar putea cere socoteala si caruia ii sunt recunoscator, chiar daca il mai mormai cateodata chiar si pe el. Asadar, dragi Rilke, Cortazar, Murakami, Cartarescu, Kafka si doamna Sagan, am sa-mi achit cotizatia cat de curand.

*Va previn: cineva foarte influent (desi probabil ca istoria seamana cu povestile politiste bune, in care actioneaza nu unul, ci mai multi cremenali) banuiesc ca a inversat in toate lucrarile de specialitate termenii Art Nouveau si Art Deco, e limpede, caci Art Nouveau este cea in care totul se orneaza natural, in timp ce moderna si in linii drepte este Art Deco.

In subsol, nimeni nu este atat de inversunat. Nici macar eu.

Un oarecare Lucas a aparut la POLIROM.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: